Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Κιμαδόπιτα.


Υλικά:

Γέμιση:

1/2 κιλό κιμάς 
4 μικρά πράσα 
4 μικρά καρότα 
200γρ. Φέτα 
4 αβγά 

Φύλλο:

3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
5 κ.σ. λάδι
4 κ.σ. ξύδι 
1 1/2 φλ. τσαγιού νερό χλιαρό 
1 κ.γ. κοφτή αλάτι 

Εκτέλεση:

Αρχικά για να φτιάξουμε τη ζύμη,  βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι,  κάνουμε μία μικρή λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι και το ξύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι. Πλάθουμε το ζυμάρι ώστε να βγει μαλακό. Στο τέλος μπορεί ακόμα να κολλάει λίγο στα χέρια αλλά δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.  Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση. 


Για να φτιάξουμε την γέμιση,  πλένουμε αρχικά τα καρότα και τα πράσα και τα καθαρίζουμε.  Στη συνέχεια σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και προσθέτουμε τα λαχανικά ώσπου να μαραθουν.  Προσέχουμε να μην κολλήσουν γιατί θα έχουν πικρή γεύση.


Ταυτόχρονα σε ένα άλλο τηγάνι,  βάζουμε λίγο λάδι και βάζουμε τον κιμά.  Σβήνουμε με κρασί και ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά ώσπου να γίνει σπυρωτός.


Αφού ετοιμαστούν τα λαχανικά και ο κιμάς,  τα αναμιγνύουμε και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τη φέτα,  τα αβγά,  αλατοπιπερωνουμε και ανακατεύουμε. 


Ξεκινάμε να ανοίξουμε το φύλλο χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα κομμάτια.  Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί, ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα,  προσέχοντας να είναι λεπτά. Βάζουμε το πρώτο φύλλο προσέχοντας να προεξέχει περιμετρικά. Στη συνέχεια το λαδωνουμε καλά. Έπειτα ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σε περίπτωση που είναι μεγάλο το βάζουμε μέσα σουρωμενο. Λαδώνουμε ξανά και προσθέτουμε τη μισή γέμιση. Έπειτα ανοίγουμε το τρίτο φύλλο το βάζουμε πάνω από τη γέμιση και λαδωνουμε ξανά.  Προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και από πάνω το τέταρτο φύλλο.  Λαδώνουμε ξανά και τέλος βάζουμε το πέμπτο φύλλο το οποίο θέλουμε να προεξέχει. Λαδώνουμε ξανά και γυρίζουμε περιμετρικά την άκρη του φύλλου. Έπειτα χαράζουμε την πίτα. 


Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 για περίπου 2 ώρες,  έτοιμη! 


Καλή επιτυχία! 







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου