Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Πορτοκαλόπιτα.


Υλικά:

2 μεγάλα πορτοκάλια
2,5 κούπες ζάχαρη
¾ κούπας  ελαιόλαδο
πολύ καλής ποιότητας
¼ κούπας  ρακή ή κονιάκ
ή λικέρ της επιλογής μας
1 κουταλάκι σόδα
3 κουταλάκια μπέικιν
1 ,5  κούπα αλεύρι
1,5 κούπα σιμιγδάλι χοντρό

Εκτέλεση:

Αρχικά πλένουμε καλάτα πορτοκάλια και κόβουμε την κορυφή και τον πάτο τους. Στη συνέχεια τα βάζουμε να βράσουν 3 φορές από 5 λεπτά την κάθε φορά, ανανεώνοντας κάθε φορά το νερό. 


Αφού βράσουν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.  Στη συνέχεια παίρνουμε το ένα πορτοκάλι το κόβουμε,  το καθαρίζουμε από τις ίνες και το πολτοποιούμε. 


Έπειτα στον πολτό πορτοκαλιού συμπληρώνουμε νερό ώστε να έχουμε 1 1/2 κούπα πολτό. Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι με 1 κούπα ζάχαρη και αφού ομογενοποιηθούν προσθέτουμε τον πολτό πορτοκαλιού αφού έχουμε διαλύσει πρώτα μέσα την σόδα. 
Βάζουμε και το κονιάκ. Ακολούθως ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και προσθέτουμε σιγά-σιγά. Ενώ τέλος βάζουμε και το σιμιγδάλι. 


Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. 



Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά με μια ώρα. 


Αφού βγάλουμε από τον φούρνο,  αφήνουμε την πίτα να κρυώσει.  Αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 1/2 κούπα ζάχαρη, μια κούπα νερό και το πορτοκαλί κομμένο σε φέτες. Αφού αρχίσει να βράζει μετράμε 10 λεπτά και το κατεβάζουμε από την φωτιά. 



Σιροπιάζουμε την πίτα χωρίς να ρίξουμε πάνω τις φέτες πορτοκάλι,  τις οποίες χρησιμοποιούμε για διακόσμηση. Έτοιμη!


Καλή επιτυχία! 



Σημ: Η συνταγή είναι από το site: www.cretangastronomy.gr





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου