Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Πιροσκί.


Υλικά:

5 φλ. αλεύρι 
1 φλ. χλιαρό γάλα
1 φλ. χλιαρό νερό
3κ.σ. βούτυρο 
1 αβγό 
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
1 κ.σ. ζάχαρη 
1 κ.σ. αλάτι 

Γέμιση: 

4 μέτριες πατάτες 
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά 
10 λουκάνικα φρανκούρτης 
λίγο λάδι 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, προσθέτουμε την μαγιά και χτυπάμε καλά να διαλυθεί. 
Στη συνέχεια ρίχνουμε το βούτυρο που προηγουμένως έχουμε λιώσει και αφήσει λίγο να κρυώσει. Έπειτα βάζουμε το γάλα,  την ζάχαρη και το αβγό αφού πρώτα το έχουμε χτυπήσει. Στη συνέχεια σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανοιγουμε στη μεση μια λακκούβα. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και πλαθουμε ώστε να έχουμε μια ελαστική ζύμη.


Αφού ετοιμάσουμε την ζύμη,  την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 με 1,5 ώρα για να φουσκώσει.


Όσο φουσκώνει η ζύμη ετοιμάζουμε την γέμιση.  Καθαρίζουμε της πατάτες και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό. Έπειτα αφού είναι έτοιμες τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε,  τόσο όσο να υπάρχουν και κομμάτια,  να μην γίνει πουρές. 


Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο λαδι, και προσθέτουμε τα κρεμμύδια τα οποία έχουμε ψιλοκόψει. Προαιρετικά προσθέτουμε και άνηθο. Τα αφήνουμε να μαραθούν.


Στη συνέχεια αναμιγνύουμε τις πατάτες και με τα κρεμμύδια. Παίρνουμε την ζύμη που έχει φουσκώσει και την χωρίζουμε σε 30 κομμάτια. 


Έπειτα ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο και προσθέτουμε την γέμιση. 


Κλείνουμε το φύλλο και αφήνουμε τα πιροσκί σκεπασμένα με πετσέτα για 20 λεπτά να φουσκώνουν. 


Αφού φουσκώνουν τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι,  μόλις πάρουν χρώμα τα βγαζουμε, και τα βάζουμε σε ενα πιατο με απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το λάδι.  Έτοιμα!


Καλή επιτυχία! 











0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου