Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Κουλούρια.


Υλικά:


για τη ζύμη
11 γρ. (3 κουταλάκια γλυκού) ξηρή μαγιά
220 ml συν 30 ml (2 κουταλιές σούπας) χλιαρό νερό
30 γρ. (2 κουταλιές σούπας) ψιλή ζάχαρη
650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μεγάλο αβγό
30 ml (2 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο συν έξτρα για το λάδωμα του μπωλ
100 ml χλιαρό φρέσκο γάλα, πλήρες
8 γρ. (1 κουταλάκι γλυκού) αλάτι


για την επικάλυψη
1½ κούπα σουσάμι
⅓ κούπας πετιμέζι αραιωμένο σε ¼ κούπας νερό

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ,  με τον γάντζο,  βάζουμε την μαγιά με 2 κουταλιές νερό,  ενώ έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη,  το υπόλοιπο νερό,  το αλεύρι,  το αβγό, το λάδι, το γάλα και το αλάτι.



Στη συνέχεια χτυπάμε τη ζύμη για 7 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα. Αμέσως μετά λαδωνουμε ένα μπολ,  την βάζουμε μέσα και την καλύπτουμε με σελοφάν για 45 λεπτά.


Αφού φουσκώσει η ζύμη την πλαθουμε ξανά ώστε να φύγει ο αέρας και την χωρίζουμε σε 10 ίσα κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε κορδόνι περίπου 70 εκατοστά. 


Έπειτα ενώνουμε τις 2 άκρες του κορδονιού.


Ενώνουμε τις άκρες και στρίβουμε την ζύμη φτιάχνοντας μια πλεξούδα. 


Τέλος ενώνουμε τις 2 άκρες και φτιάχνουμε ένα κουλούρι. 


Βουτάμε το κουλούρι στο πετιμέζι με το νερό και στη συνέχεια στο σουσάμι που έχουμε προηγουμένως καβουρδίσει. Βάζουμε τα κουλούρια στο ταψί,  σε αντικολλητικό χαρτί. 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, για 25 λεπτά.  Έτοιμα! 


Καλή επιτυχία! 


Σημ: Η συνταγή είναι από το site greekmylittleexpatkitchen.blogspot.gr










0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου