Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Σοκολατένια χριστόψωμα


Υλικά : 

1 φακελάκι ξηρή μαγιά
240γρ. γάλα χλιαρό
2κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
360γρ αλεύρι σκληρό και επιπλέον για το ζύμωμα
2κ.σ. κακάο σε σκόνη
1/2κ.γ. αλάτι
1 1/2κ.γ. κανέλα
50 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια και έξτρα για το άλειμμα του ταψιού
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
5 καραμέλες βουτύρου κομμένες σε τετραγωνάκια 3 x 3 χιλιοστά ή σταγόνες καραμέλας

Για την επικάλυψη 
2κ.σ. αλεύρι σκληρό
1κ.σ. κακάο
1κ.σ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Αρχικά βάζουμε την μαγιά,  το γάλα και τη μισή ζάχαρη σε ένα μπολ.


Στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.  Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να αφρίσει  το μειγμα. 


Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι , το κακάο, και την υπόλοιπη ζάχαρη. 
Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο σε κομμάτια και δημιουργούμε μια ζύμη θρυμματισμένη. Στη συνέχεια, στο μείγμα με το αλεύρι προσθέτουμε το μείγμα από την μαγιά και το αβγό που έχουμε προηγουμένως χτυπήσει ελαφρά. 


Ανακατεύουμε καλά και έπειτα σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ζυμωνουμε για 2 με 3 λεπτά. 


Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει και αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί. 


Έπειτα ζυμωνουμε την ζύμη για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια καραμέλας. Ζυμώνουμε ξανά ώστε να ενσωματωθούν. Χωρίζουμε την ζύμη σε 16 ίσα μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψάκι που έχουμε βουτυρώσει. 


Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ανακατεύουμε τα υλικά για την επικάλυψη και τα τοποθετούμε σε ένα κορνέ. Έπειτα σχηματίζουμε ένα σταυρό πάνω από κάθε ψωμάκι. 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 10 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160. Ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.  Έτοιμα! 


Καλή επιτυχία! 



Σημ : Η συνταγή είναι από το site : www.akispetretzikis.com 









0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου